In de Oudorperhout groeien veel bijzondere planten. Dit komt deels omdat de oude structuur en het landschap waarin flora en fauna van oudsher hun territorium vonden, bewaard is gebleven, en deels omdat er meer en meer bloemrijk hooilandbeheer wordt uitgevoerd zoals dat vroeger ook gebeurde.
Hieronder kun je klikken op een groep planten waar wat meer over verteld wordt. Dit is nog lang niet volledig, alle aanvullingen zijn welkom!

Kruiden
Bloeiende planten op het land worden ook wel kruiden genoemd. Dat heeft weinig te maken met tuinkruiden, hoewel sommige, zoals  selderij en tijm, in de keuken worden gebruikt. Hier zijn er veel te vinden waaronder hele mooie en interessante.

De rietorchis die in juni prachtig paars bloeit, de witte dovenetel, de smeerwortel, de pinksterbloem en het vergeet-me-nietje. Ook de halfparasiet : de grote ratelaar met zijn mooie gele bloemtrosjes, die water en zouten uit grasplanten zuigt. En nog veel meer. Neem eens een eenvoudige plantengids mee en zoek op wat je ziet.

Bomen
Een gedeelte van de Oudorperhout bestaat uit een soort bos.. We vinden populier, zwarte els en meidoorn. De bomen mogen niet te hoog worden omdat je dan last gaat krijgen van roofvogels  die weidevogels verstoren of opvreten en dat moeten we niet hebben. De boomgroei wordt daarom goed in de gaten gehouden. Bomen zijn net als struiken van belang als nestgelegenheid en voedselbron voor allerlei dieren.

En dan kunnen we niet om de wilgen heen waarvan er veel staan in de Oudorperhout. Geknot. We gebruiken de afgezaagde twijgen niet meer als geriefhout zoals vroeger de boeren deden, maar we knotten ze regelmatig zodat ze mooi in vorm blijven. Ze vormen een ecosysteem op zichzelf met allerlei beestjes erin, zelfs nestelende vogels zoals spechten. De medewerkers aan de Natuurwerkdag  knotten ze om en om zodat er altijd knotwilgen  met twijgen gebruikt kunnen worden door de dieren .

Ben je geïnteresseerd in planten en wil je meer weten: we organiseren regelmatig excursies in de Oudorperhout, onder leiding van kenners. Donateurs mogen gratis mee.

Deel dit: