Natuurwerkdag 2019

Vanaf half tien ‘s ochtends verzamelden we ons in de sfeervolle boerderij van fam. Tamis aan de monumentale Munnikenweg. Daar werden we door onze gastheer en -vrouw verwend met een lekkere kop koffie, thee en een lekkere koek. Ik was deze dag de locatieleider en heette de vrijwilligers welkom, deelde de werkzaamheden in en gaf tips over veilig werken in de natuur.

Rond de klok van tien was de koffie op en was het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Buiten in de tuin van de boerderij grepen we onze gereedschappen en snoven we de frisse lucht op. De zon scheen en de vogeltjes floten uitbundig. Vol enthousiasme ging het ene groepje op weg om vuil te ruimen en de groep begon met het knotten van de wilgen aan de monumentale Munnikenweg. Het knotten van de wilgen is een leuk en dankbaar werk, dat ook nog eens heel nuttig is voor de natuur. De wilgen zijn bovendien karakteristiek voor de Munnikenweg en het voelde goed om dat straatbeeld in stand te kunnen houden. Het ruimen van werfvuil is niet alleen een verbetering van het aangezicht van de Oudorperhout, maar ook voorkomen we daarmee dat het vuil door dieren wordt opgegeten, waardoor die kunnen doodgaan.

Helaas sloeg het weer al snel om en begon het niet alleen te waaien, maar ook nog eens te regenen. We lieten ons niet ontmoedigen en gingen door met ons nuttige werk. Stadswerk072 kwam ondertussen langs om ons van een extra natje te voorzien: een mooie herbruikbare fles met heerlijk kraanwater.
Zodra de wilgen aan het begin van de Munnikenweg geknot waren, konden we verder met de wilgen langs de skatebaan, het Nieuwburgpad en aan de zuidelijke kant van de Munnikenweg, richting het Oudorperhoutpad. Niet veel later klaarde het weer op en begon de zon te schijnen. Het werd zelfs een beetje warm en de jas kon uit.


Rond het middaguur begon de maag van de harde werkers te knorren. Tijd voor de lunch, door Stadswerk 072 verzorgd en naar de boerderij gebracht. Daar konden we van de heerlijke broodjes, erwtensoep en een lekker glas vruchtensap of melk genieten en even uitrusten van de noeste arbeid. Het was geweldig om te zien dat iedereen die zo vol passie en energie in de Oudorperhout te werk was gegaan, nu zo stil zat te genieten van de welverdiende lunch.
Na de lunch hebben we nog een flink stuk van de wilgen aan het Oudorperhoutpad kunnen knotten, maar rond de klok van drie was de energie bij de meeste mensen wel op. We zaagden de laatste takken en legden die nog langs het pad, zodat Stadswerk072 ze kan ophalen.
Tenslotte liepen we allemaal moe maar voldaan terug naar de boerderij, waar we onze gereedschappen inleverden, nog even napraatten en elkaar bedankten voor de inzet op deze geweldige dag.

Tot de volgende keer!

Tom van Hemert

Deel dit: