De Munnikenweg is in de dertiende eeuw aangelegd door de dorpelingen in opdracht van Floris de Vijfde. Toen dé toegangsweg van Alkmaar naar Oudorp.

Monument
De Munnikenweg die aan de zuidkant langs de Oudorperhout loopt, heeft sinds 8 december 2017 een monumentenstatus. De kasseienstrook wordt officieel opgenomen in het historisch erfgoed van de stad. Met deze status is de kasseienstrook het eerste ‘kasseienstraatmonument’ dat Nederland rijk is. “In Frankrijk en België zijn al meer wegen tot monument verklaard. Het initiatief van de politieke partij BAS om de Munnikenweg monument te maken werd door de gehele Alkmaarse politiek ondersteund.

Wielrennen
Omdat de Munnikenweg geliefd is onder wielrenners was dit voor de gemeente Alkmaar aanleiding om een fietsdoop onder aanvoering van profwielrenner en Oudorper Laurens ten Dam te organiseren. Er werd een nieuw naambord onthuld waarop te lezen staat dat de Munnikenweg ruim zeven eeuwen geleden aangelegd is door graaf Floris V. Dit was om zijn manschappen een veilige overtocht tussen de kastelen Torenburg en Middelburg te bieden. Later is de weg verlengd tot in Oudorp. De kasseienstrook is van het einde van de negentiende eeuw.

Munnikenweg


Renovatie
Door deze nieuwe status mogen de kasseien niet vervangen worden door bijvoorbeeld asfalt en moeten ze goed onderhouden worden. Als het historische wegdek toe is aan groot onderhoud wordt de onderlaag gecontroleerd op verzakkingen en de keien worden weer recht gelegd. Dit gebeurt eens in de twintig jaar. Als de weg open ligt, wordt tegelijkertijd archeologisch onderzoek gedaan naar de samenstelling van de onderlaag.Renovatie

Lees meer over renovatiewerkzaamheden van de Munnikenweg.

Munnikenweg 750 jaar

2022 wordt een jubileumjaar voor de Munnikenweg. Het is dan 750 jaar geleden dat de weg door Floris V is verbreed. In het jubileumjaar, zal er op verschillende manieren extra aandacht besteed worden aan de Munnikenweg. Datzelfde geldt voor de andere archeologische Oudorpse hotspot, de verdwenen kastelen van Floris V.
Lees meer op de website van Erfgoed Alkmaar.

Landje van Admiraal

De boerderij van Admiraal bevond zich op Munnikenweg nummer 12. Een Noord-Hollandse stolp met een ronde schoorsteen, wat wil zeggen dat hij indertijd gebouwd is zonder geleend geld. Na verval is de stolp halverwege 1970 afgebroken.

Bron en foto’s: Stichting Historisch Oudorp, Veranderd Oudorp, oktober 2015

Boerderij Admiraal Munnikenweg

Op zaterdag 6 november 2021 is op dit “Landje van Admiraal” door de Stichting Oudorperhout een bijenhotel geplaatst. Zo heeft dit eeuwenoude stukje Oudorperhout weer een mooie nieuwe functie gekregen.

Deel dit: