Waarom is het zo stil rond de renovatie van de Munikkenweg?
Met deze vraag gingen we op bezoek bij Martijn Groot, projectleider bij
Stadswerk.
Het blijkt ingewikkeld te liggen. Gewoon opnieuw handmatig bestraten van deze al 130 jaar op dezelfde plek liggende keien is er niet bij. Want 8 kg gemiddeld per steen verleggen en dat maal 133,500 gun je niemand. Stratenmakers van tegenwoordig willen ook gewoon gezond hun pensioen kunnen halen. En daar ziet zeker de arbeidsinspectie op toe. Maar laat het het mechanisch leggen van kasseien tot op heden nog niet uitgevonden zijn.
Of gaat dit veranderen binnenkort? De hete aardappel ligt nu bij een aantal aannemers die meedoen in een aanbesteding. Ze hebben weliswaar al een tijdje mogen snuffelen aan de kasseien die al uit de weg zijn gehaald, maar of dit iets heeft geleid weet zelfs de Groot nog niet. Het zal en gepuzzel zijn. Niet alleen zijn deze stenen verschillend van samenstelling (zowel garniet als basalt), ook de vormen variëren . De nu nog tot ieders ongenoegen hobbelig liggende kasseien moeten er wel uiteindelijk strak in komen te liggen. Maar hoe doe je dat?
Als er eenmaal aan de uitvoering begonnen kan worden, zal het al gauw driekwart jaar duren voordat de laatste steen is gelegd. Want ook de riolering wordt tegelijk ter hand genomen. Bovendien moet voorkomen worden dat in het voorjaar de vogels last gaan ondervinden van de werkzaamheden. Toch zal niet al de natuur van de Oudorperhout kunnen worden gespaard: drie oude wilgen moeten het gaan ontgelden. Gelukkig gecompenseerd door nieuw talent.
Meer duidelijkheid over het hoe en hoelang van de renovatie mag naar alle waarschijnlijkheid in januari 2022 worden verwacht.
Uw reporter
Rein Delhaas
November 2021