
De temperatuur is al een tijd veel te laag voor de tijd van het jaar. Dat heeft op de natuur, ook in de Oudorperhout, veel invloed. Planten groeien bij kou langzamer dan wanneer het warm is. Het blad komt later en ook de bloemen en vruchten. Een positief punt is dat de bloemen langer mooi blijven.
Wat voor planten geldt, werkt net zo bij de zogenaamde koudbloedige dieren en ook voor veel warmbloedigen want die zijn wat eten en nestgelegenheid afhankelijk van de planten en dieren. Als bijvoorbeeld de rupsen laat zijn, hebben de koolmezen problemen met het voeren van de jongen.
Ook bij vleermuizen heeft de temperatuur van de omgeving invloed. Als het koud is in april, en dat was het, ‘wachten’ de vrouwtjes met de eisprong en laten het, in het najaar bij de paring opgedane vleermuissperma nog even in het zakje zitten. De jongen worden dan ook later geboren, meestal 1 per worp. Midden juni gebeurt dat normaal. En dan duurt het ongeveer 6 weken tot ze zelfstandig gaan jagen. Ze vliegen al met de moeder mee na 4 weken, een prachtig gezicht, en leren dan navigeren en insecten vangen.
Onze dwergjes zijn nu, 6 mei ook nog niet erg actief. Ik luister met de vleermuisdetector vaak voor mijn huis maar ik heb nog maar weinig gehoord van de meest algemene: de gewone dwergvleermuis. Insecten zoals muggen heb ik niet veel gezien. Dus zijn de vleermuizen ook niet erg actief. Het heeft namelijk weinig zin om te gaan jagen als dat meer kost dan het opbrengt en vliegen en warm blijven kost veel energie dus veel voedsel. Met veel insecten in de lucht zijn er gegarandeerd veel vleermuizen aan het scoren in de lucht.
Ik sta klaar met ogen en detector, benieuwd hoe het vanavond is, na warm weer en bliksem.
Als het Coronaprobleem hanteerbaar is komt er natuurlijk weer in Oudorp een vleermuisexcursie. Ik heb er zin an
Dirk Barendregt, bioloog, 6 mei 2021