Wereldwijd zijn er ongeveer 20.000 bijensoorten. Daarvan zijn er slechts zeven soorten honingbijen. Hoewel er dus meerdere bijensoorten zijn die honing produceren is het de Europese honingbij (Apis melifera) die de imkers in Nederland in kasten houden.

Bijenkasten bij Strijkmolen D
Voor het derde achtereenvolgende jaar staan er een aantal bijenkasten op het erf van Strijkmolen D. Molenaar Tom Kreuning is ook imker geworden. Voorbijgangers zal het zijn opgevallen dat de tuin rondom de molen er steeds bij-vriendelijker uit is gaan zien. Een groot deel van het gras wordt niet meer elke week gemaaid maar slechts eenmaal per jaar. Door dit gemaaide gras weg te halen wordt de grond verarmd en komen er elk jaar meer bloemen. Er wordt geen kunstmest gebruikt en al helemaal geen gif of roundup.


Maai beleid gemeente Alkmaar
Met de gemeente Alkmaar zijn afspraken gemaakt over het maaien van de dijk langs de Molenkade. Dit gebeurt pas na de bloei van de wilde bloemen en planten. De voornamelijk uit grasland bestaande Oudorperhout is eigenlijk een woestijn voor de bijen. Gelukkig zijn de bermen en slootkanten wel bezaaid met wilde bloemen. Daarnaast zijn er ook de vele tuinen van de inwoners van Oudorp waar nogal wat te halen valt.

Tegel eruit
Toch zijn er nog veel zogenaamde tegeltuinen. De actie tegel eruit, plant erin is enorm goed voor de bijen en de biodiversiteit. Bijen kunnen makkelijk tot drie kilometer vanaf de kast vliegen om honing te halen. Met hun ingebouwde GPS systeem weten ze feilloos de weg terug te vinden naar de juiste kast.

Tijdens het leven verzamelt een bij ongeveer een twaalfde deel van een theelepel aan honing. Als bijen het minimumloon kregen dan zou een pot honing meer dan 100.000 euro kosten. Dit is maar even om te laten zien dat er heel veel bijen nodig zijn om een potje honing te vullen.

Honing wordt gemaakt uit nectar dat door planten uit klieren in voornamelijk bloemen wordt uitgescheiden. Honingbijen maken honing van nectar door enzymen toe te voegen om de suikers af te breken en door het watergehalte te verlagen. Om te kunnen overleven heeft een bijenvolk 60 kg honing per jaar nodig als brandstof.

Het overschot dat imkers in Nederland gemiddeld oogsten is 14 kg per volk (kast). Meestal wordt er twee keer honing geoogst. Na de tweede keer in juli/augustus begint het proces van inwinteren. Door de bijen ongeveer 14 kg invertsuiker te geven welke bestaat uit een combinatie van glucose en fructose kunnen ze de winterperiode overleven.
Door de extreme kou van de afgelopen april loopt het bijenseizoen een beetje achter. De verwachting is dat er eind juni weer honing te koop zal zijn bij molen D.

Tom Kreuning, mei 2021
Foto’s van Tom Kreuning en Marianne van der Molen

Bijen in de Oudorperhout
Deel dit: