Helaas! Nog steeds geen rondleidingen in de Oudorperhout…
Graag vertel ik daarom kort iets over één van onze weidevogels. De kievit.
Kenmerkend voor het mannetje kievit is zijn lange kuif in het broedseizoen, zijn zwart-witte kleed en zijn opvallend brede afgeronde vleugels. De mannetjes streken al in de loop van februari neer in de Oudorperhout vanuit de overwinteringsplaatsen. Kieviten komen in principe allemaal terug naar de plaats van het jaar daarvoor. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit wormen en muggenlarven. Met een paar snelle pasjes en stilstaan lokken ze de wormen naar de oppervlakte. Ook eten ze insecten.
De vrouwen arriveerden zoals elk jaar 1 à 2 weken later. Ze zijn iets minder zwart en iets kleiner dan de mannetjes, hebben een korte kuif en een onderbroken keelband. Kieviten zijn in principe plaats- en partnertrouw.
Tijdens de hofmakerij draait het mannetje met buik en poten diverse nestkuiltjes. De vrouw kiest uiteindelijk het nestje waarin 4 puntige eitjes worden gelegd met groenbruine tinten en zwarte vlekjes. Ze doet daar 5 of 6 dagen over. Na ongeveer 27 dagen komen de kuikens uit het ei en ze lopen dezelfde dag al zelf insecten te zoeken.
Als ik dit schrijf zijn de eerste kieviten al begonnen met het leggen van eieren. De eerste kievitskuikens worden verwacht rond 11 april. Tenslotte wil ik je nog wijzen op de prachtige metaalachtige paarse- en groene kleuren van de mannetjeskievit, vooral goed te zien als de zon schijnt. En op de spectaculaire baltsvluchten langs de grenzen van hun territoria om hun gebied te verdedigen en om te imponeren. Vliegvertoon waarbij de kievit versnelt en opstijgt tot soms wel zo’n 15 meter hoogte. Hij eindigt dan met de langgerekte kievit-roep. De kievit mannetjes zijn heuse acrobaten van het luchtruim!
Hans Mannes, maart 2021